تستوسترون چیست
تستسترون یکی از معروف ترین هورمون هاست. این هورمون آدم را به یاد عضلات و مردانگی می اندازد. در واقع تستسترون سوخت میل جنسی و سوخت تولید عضلات است البته این هورمون حالات فرد و قدرت استخوان ها را نیز تنظیم می نماید. هنگامی که سطح این هورمون در مردان به زیر حد نرمال خود می رسد پزشک دارو یا ژل یا چسب هایی را برای درمان آن تجویز می نماید. اما درباره اینکه کدام افراد به درمان در این زمینه نیاز دارند هنوز سوالاتی مطرح است.
افزایش سن و سطح تستسترون
کاهش تستسترون بخشی از فرایند طبیعی افزایش سن است که گاهی از آن با نام اندروپوز یا یایسگی مردان یاد می شود. برای بسیاری مردان این امر باعث مشکلات عدیده یا بروز عوارض نمی شود. برخی افراد اما ممکن است به گرگرفتگی، تحریک پذیری، یا عدم علاقه به داشتن رابطه جنسی مبتلا شوند.
سطح پایین تستسترون و بدن
سطح پایین تستسترون ممکن است باعث بروز تغییرات قابل مشاهده ای در مردان شود مانند:
عضلات کم تر
از دست دادن موهای بدن
بیضه های کوچکتر و نرم تر
سینه هایی بزرگتر
سطح پایین تستسترون روی استخوان ها تاثیر می گذارد
شاید تصور شود بیماری های نظیر پوکی استخوان یا استخوان های شکننده بیماری های خاص زنان است اما مردان نیز ممکن است به این بیماری دچار شوند. سطح پایین تستسترون علت شایع آن است. هنگامی سطح تستسترون کاهش می یابد استخوان ها نازک تر و ضعیف تر شده و بیشتر در معرض شکنندگی قرار می گیرد.
سطح پایین تستسترون و رابطه جنسی
کاهش سطح تستسترون همیشه با رابطه جنسی تداخل ایجاد نمی کند اما ممکن است باعث گردد ذهن و بدن سخت تر به اوج لذت جنسی برسد. با کاهش تستسترون در برخی مردان میل جنسی کاهش می یابد و برخی دیگر به طور کامل علاقه خود را به داشتن جنسی از دست می دهند. سطح پایین تستسترون همچنین باعث می گردد نعوظ سخت تر ایجاد شود و زود از بین رود.
تستسترون، حالت و فکر
برخی مردان با مشکلاتی نظیر تحریک پذیری یا سایر تغییرات در حالات خود یا با عدم تمرکز و انرژی کم روبه رو می شوند. این علایم ممکن است به سادگی به دلایل مربوط به بیماری رخ دهد مانند کم خونی، افسردگی، اختلال خواب یا بیماری های مزمن.
سطح پایین تستسترون و ناباروری
تستسترون به بدن مرد در جهت ساخت اسپرم یاری می رساند. هنگامی که سطح این هورمون پایین است تعداد اسپرم ها کم می شود. بدون اسپرم کافی مرد قادر نیست پدر شود.
علل کاهش سطح تستسترون چیست؟
افزایش سن شایع ترین دلیل کاهش سطح تستسترون به حساب می آید. بیماری ها نیز گاهی علت آن است بیماری هایی نظیر:
دیابت نوع دوم
بیماری های کبد و کلیه
COPD
مشکلات غذه هیپوفیز
آسیب به بیضه ها
پرتو درمانی، شیمی درمانی و داروهای استروییدی نیز ممکن است روی سطح تستسترون تاثیر دارد.
آیا باید آزمایش داد؟
اگر فرد با مشکلات زیر رو به رو گردد ، پزشک دستور به آزمایش تستسترون می دهد:
اختلال نعوظ
سطح پایین میل جنسی
شمار اندک اسپرم ها
کاهش قد، از دست دادن موهای بدن و کاهش اندازه ماهیچه ها
اگر فرد به بیماری مربوط به کاهش سطح تستسترون مبتلا باشد پزشک به آزمایش سطوح هورمون دستور می دهد.
نظرات شما عزیزان: